Hoppa direkt till innehåll

Aktivera ditt uttag med din första tjänst

Stadsnätsanslutna villor, lägenheter eller företagslokaler har i de flesta fall en mediaomvandlare (fiberdosa eller DRG) monterad med två eller fler nätverksuttag.
För att kunna använda uttagen måste du beställa en tjänst, till exempel en Internettjänst. Det gör du i Tjänsteguiden. Efter att du beställt din tjänst och skickat eventuella avtal i retur, kan det ta upp till 10 dagar innan din anslutning är aktiverad.
Koppla en nätverkskabel mellan mediaomvandlaren (fiberdosan) och din dator för att börja surfa. Du kan även koppla nätverkskabeln mellan en router och mediaomvandlare om du vill bygga ett hemmanätverk.

Installation

Oavsett om du väljer att göra stadsnätsinstallationen själv eller anlitar professionell hjälp, så behöver du något av följande:
  • En nätverkskabel till varje dator
  • En nätverkskabel till varje telefon/basstation
  • En nätverkskabel till varje tv
  • En trådlös router om du vill ha ett nätverk utan kablar till dina datorer
Alla nätverkskablar ska vara av typen Kategori 5E (Cat5E) eller högre, kontakten ska vara av typen RJ45. För att veta hur lång nätverkskabel du ska köpa så mäter eller uppskattar du avståndet från bredbandsuttaget till datorns, tv:ns och telefonens placering i lägenheten
Här ovan är några exempel på mediaomvandlare som används i vårt nät.
(klicka för att förstora bilderna)