Vad menar vi med framtidssäkert?

Jo, vi menar att du som installerar och ansluter dig till Stadsnätet, ska veta att det är en långsiktig lösning som du kommer att ha nytta och glädje av i många år. Du ska inte behöva byta teknisk lösning var femte år. Därför byggs Stadsnätet med optisk fiber - modern teknik, driftsäkert och långsiktigt.
Användandet av nätet ökar hela tiden och Sverige ligger i framkanten. Antalet tjänster i det öppna Stadsnätet ökar hela tiden och vi kommer att använda nätet inom nya områden i framtiden. Internet, tv och telefoni är bara början. Prestandakraven på nätet ökar ständigt och därför är det tryggt för dig att veta att det är långt, oändligt mycket långt innan de fiberoptiska näten slår i taket.
Trafiken i de fiberoptiska kablarna går med ljusets hastighet. Det är utrustningen i kabeländarna som sätter begränsningarna.Vart efter kraven ökar kan utrustningen uppdateras och vi kan leverera allt högre hastigheter.
Som en parantes kan vi berätta att idag kan man med avancerad teknik skicka och ta emot 100/100 Tbit/s i en enda hårstråtunn fiber. 100 Tbit/s (100 terrabit per sekund) är ofattbara siffror. Det är 100 miljoner Mbit/s. I den hastigheten kan du ladda ner tre månaders konstant tittande på HD-filmer på en enda sekund. Med det vill vi ha sagt att fiberoptiska nät är överlägsna alla andra typer av nät och kommer att räcka till för framtidens alla behov.